Tiberiu Cazacioc – observator gastronomic, Slow Food in Romania

The ARK este un paradox cultural. Un Ianus al urbanului bucureștean, multi-fațetat. Ba chiar un diamant, ale cărui carate, înseamnă tot atâtea versiuni testate și sedimentate în istoria orașului.
Între 2009-2012, la The Ark au fost oferite publicului bucureștean și nu numai, mai multe proiecte de pionierat – o piață țărănească alternativă (și volantă) Slow Food numită Earth Market; un magazin cu alimente artizanale Slow Food și o librărie Slow; un proiect de avangardă culinară, numit “La Ciorbăria Anuței”. Eu am participat la proiect alături de mulți alții, pentru că a fost o operă colectivă a unor vizionari. Am oferit suficient de mult încât The ARK ca pivot contextual, a fost suportul unui manifest constant urban anti-globalizare, cu pledoarie pentru hrana artizanală, în favoarea micilor producători și manufacturieri, baza filosoficei fiind mâncarea preparată alene. Mitologia urbană creată De binomul Earth Market/Târgul Țăranului & The ARK rezistă și azi. A fost un fel de “epocă de aur” a lanțului alimentar scurt, avant la lettre. “Epocă de aur”, pe care din păcate mulți dintre stakeholderi au abandonat-o prea repede, în căutarea lânii de aur. O mai caută și azi. Malul care i-a adăpostit este tot acolo. The Food ARK sau The ARK.